Yemekyolculuğu’ndan Mantarlı Karabuğday Pilavı

Perşembe, Eylül 03, 2015

Karabuğday Pilavı Tarifi



İyi beslenmenin ancak gerçek gıdayla mümkün olduğuna inanan Yemekyolculuğu,Yemek.com için yazdı.
Glütensiz beslenme akımının yaygınlaşmasıyla birlikte adını duyurmaya başlayan karabuğday aslında tahıl değil, kuzukulağı ailesine mensup bir bitki. Bizde yeni yeni tanınmaya başlayan bu bitki; Doğu Avrupa, Kuzey ve Doğu Asya mutfağında bilinen bir tür.
Karabuğday, glütensiz oluşunun yanı sıra düşük kalorisi ve kan şekerini dengeleyici özellikleri nedeniyle sağlıklı beslenme alanında tercih edilen bir bitki. Karabuğday pilavı da onunla hazırlayabileceğiniz başlıca tarifler arasında yer alıyor.

MALZEMELER

  • 200 gram karabuğday (yaklaşık 2 su bardağı)
  • 250 gram kültür mantarı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu (500 ml.)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

KAÇ KİŞİLİK?

6 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

30 DAKİKA
Püf noktası:
Bu tarifte tavuk suyu yerine et ve sebze suyu veya normal su kullanabilirsiniz. Normal su kullanırsanız sıvı yağ miktarını biraz artırabilir veya bir yemek kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
Karabuğday pilavını arzu ettiğiniz farklı mantar türleriyle hazırlayabilirsiniz.
Servis önerisi:
Servis sırasında pilavın üzerine zeytinyağında kızdırılmış kırmızı biber sosu ekleyebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

  • Yapışmaz bir tavayı yağ koymadan iyice ısıtın. Isınan tavaya karabuğdayı koyun ve 2-3 dakika aralarda karıştırarak kavurun. Tavanın altını kapatın.
  • Mantarları ince dilimler halinde doğrayın. Bir pilav tenceresinde 3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. Dilimlediğiniz mantarları tencereye koyup bıraktıkları suyu çekene kadar arada karıştırarak soteleyin. Sotelenen mantarları bir tabağa alın.
  • Aynı bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağını alın, ince ince doğradığınız soğan ve sarımsağı orta ateşte kavurun. Soğan kavrulduktan sonra tavada beklettiğiniz karabuğdayı ve tavuk suyunu tencereye aktarın.
  • Tuz ve karabiberi ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin.
  • Suyunu çektikten sonra ocağı kapattığınız pilav tenceresine mantarları ekleyin ve karıştırın.
  • Arzuya göre üzerine kekik, biberiye gibi taze baharatlar veya rendelenmiş limon kabuğu serperek servis yapın.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates