Yumuşacık Şerbetiyle: Sütlü Nuriye

Perşembe, Temmuz 09, 2015


Sütlü Nuriye Tarifi

Sert yapıda baklavalık buğday unundan tutulan hamur bezeleri, ince ince açıldıktan sonra file fındıkla buluşuyor. Dinlenen tatlıya sıcak sütlü şerbet gezdiriliyor. Baklavanın tadı hafifliyor, çıtırlığı ve yufkaların inceliği damakta hissediliyor. Adı “Sütlü Nuriye” oluyor.
Bayram da yaklaşıyor mu ne?

MALZEMELER

  • 1 adet yumurta
  • 3/4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1/5 çay kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı un
Hamurları açmak için:
  • 1/2 su bardağı buğday nişastası
Üzeri ve yufka araları için:
  • 200 gram tereyağı
İçi için:
  • 2 su bardağı file fındık
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
Servisi için:
  • 3 yemek kaşığı toz Antep fıstığı (boz fıstık)

KAÇ KİŞİLİK?

6 KİŞİLİK

HAZIRLAMA SÜRESİ

60 DAKİKA

PİŞİRME SÜRESİ

60 DAKİKA
Püf noktası:
Fırından çıkan tatlının dinlenmiş (ilk sıcaklığını atmış), sütlü şerbetin ise sıcak olmasına dikkat edin.
Gruplara ayırdığınız hamur bezelerinin en üst katına nişasta serpmeyin, hamurları oklava yardımıyla olabildiğince ince şekilde en az tepsi büyüklüğünde açmaya özen gösterin.
Erittiğiniz tereyağını dikkatli bir şekilde süzüp sadeyağ olarak da bilinen süt köpüksüz tereyağı hazırlayın. Aksi takdirde kazein denilen süt köpükleri, pişme esnasında tatlının üzerinde yanıklar oluşturacaktır.
Servis önerisi:
File fındıkla hazırladığınız tatlının yapımında ince çekilmiş ceviz içi kullanabilir, süslemesinde çekilmiş Antep fıstığına yer vermeyebilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

  • Elediğiniz unu derin bir karıştırma kabına aktarın. Unun orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açın. Yumurta, süt, ayçiçek yağı, üzüm sirkesi ve tuzu ekleyin.
  • Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırıp una yedirerek kulak memesinden bir parça daha sert bir hamur hazırlayın. Hamuru, üzerine nemli bir bez kapatıp 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru, kırk eşit parçaya ayırdıktan sonra mermer bir tezgah üzerinde yuvarlayın. Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir hamur bezesini bir tabak büyüklüğünde açın.
  • Aralarına nişasta serpiştirerek açtığınız hamurları iki ayrı grup halinde (20'li iki grup) üst üste serdikten sonra bir oklava yardımıyla incecik açmaya devam edin.
  • Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin. Kazein denilen süt köpüğünü üzerinden dikkatli bir şekilde alıp kullanmamak üzere bir kenara ayırın.
  • Yufka inceliğinde açılmış yirmi bezeyi, tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine aralarına bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
  • File fındığın tamamını taban katı üzerine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serpiştirin.
  • Yufka inceliğinde açılmış diğer yirmi bezeyi, ara kata serpiştirdiğiniz file fındık üzerine bir fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı damlatarak üst üste açın.
  • Kırk kat incecik, el açması baklava yufkasından oluşan sütlü nuriye tatlısını keskin bir bıçak yardımıyla yufkalara zarar vermeden kare dilimler halinde kesin. Kalan eritilmiş tereyağını üzerine gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dakika yufkaların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
  • Fırından çıkardığınız nar gibi kızarmış tatlının ilk sıcaklığı çıkıp soğumaya başladığında şerbet hazırlığına geçin.
  • Tatlının şerbeti için; derin bir tencereye aldığınız toz şekeri, su ilavesiyle karıştırarak eritin. Ocağa alın ve kısık ateşte kaynatın. Kaynamakta olan şerbet karışımına azar azar süt ekleyip ocaktan alın.
  • Soğuyan tatlıya sıcak şerbeti azar azar döküp şerbetini içmesini sağlayın. Servis tabağına aldığınız dilimleri arzuya göre toz Antep fıstığıyla süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates