Lezzete Dolan: Kol Böreği

Çarşamba, Temmuz 01, 2015


Kol Böreği Tarifi


Çıtır çıtır dilimlenen lezzetle sarıp sarmalanmış kol böreği çay saatlerinin yıldızı olabilecek bir hamur işi. Tarifi arzu ettiğiniz iç harçla hazırlamak mümkün. Böreğiniz sadece peynirli, ıspanaklı ya da bizim hazırladığımız gibi patatesli ve peynirli olabilir.
Hazırlayanların ellerine sağlık.

MALZEMELER

    Hamuru için:
    • 2,5 su bardağı un
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    Yufkaları yağlamak için:
    • 100 gram eritilmiş tereyağı
    • 1/4 çay bardağı zeytinyağı
    İç harcı için:
    • 2 adet orta boy patates (haşlanmış)
    • 200 gram beyaz peynir
    • 1/4 demet maydanoz
    • 1/2 tatlı kaşığı pul biber
    • 1/2 çay kaşığı tuz
    • 1/2 çay kaşığı karabiber
    Üzeri için:
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1/2 çay bardağı süt

    KAÇ ADET?

    8 DİLİM

    HAZIRLAMA SÜRESİ

    40 DAKİKA

    PİŞİRME SÜRESİ

    45 DAKİKA
    Püf noktası:
    Bolca yağlanmış hamur bezelerini belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra elinizle dikkatli bir şekilde kenarlara çektirerek açın.
    Yuvarlak fırın tepsisinin boyutunu açtığınız hamur rulolarının büyüklüğüne göre belirlemeyi unutmayın.
    Pişirme önerisi:
    Arzu ettiğiniz iç malzemeyi börek yapımında kullanabilirsiniz.

    NASIL YAPILIR?

    • Unu karıştırma kabına alın. Tuzu ekleyip karıştırın. Azar azar su ekleyip yumuşak bir hamur hazırlayın.
    • Toparlanan hamuru üç eşit parçaya bölün. Her bir bezeyi mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayın.
    • Kısık ateşte yakmadan erittiğiniz tereyağı ve zeytinyağını küçük bir kapta karıştırın.
    • Hazırladığınız her bir bezeyi oklava ya da merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın. Açılmış hamurların üzerini hazırladığınız yağ karışımıyla yağlayıp üst üste dizin. 10-15 dakika kadar bir kenarda bekletin.
    • Kabuğunu soyduğunuz haşlanmış patatesleri sıcağı sıcağına rendeleyin. Peyniri ezin. Baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarıyla birlikte karıştırıp iç harcı hazırlayın.
    • Bolca yağlanmış hamur bezelerini mutfak tezgahı üzerinde elinizle açarak genişletin. Olabildiğince ince açtığınız yufkanın ortaya yakın kısmına hazırladığınız iç harçtan uzunlamasına serip rulo şeklinde sarın.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin orta kısmına aldığınız hamuru, kendi etrafında rulo şeklinde sarın. Diğer iki hamur bezesine de aynı işlemleri uygulayıp orta kısımda gül şeklini alan böreğin etrafına boşluk bırakmadan sarın.
    • Varsa kalan yağ karışımını böreğin üzerine gezdirin. Çırpılmış yumurta sarısı ve süt karışımını üzerine sürün.
    • Hazırladığınız böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Ters çevirip fırın tepsisinden çıkardığınız böreği, dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.


    Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
    Powered by Blogger Published.. Blogger Templates