Yozgat’ı Hakir Görenlerin Öğrenmesi Gereken 14 Gerçek Yozgat Yemeği

Çarşamba, Ocak 14, 2015


yozgat-yemekleri-1

Yozgat

Çevresinde Sivas, Kayseri, Tokat, Amasya, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri olan, aslında Anadolu’nun orta yerinde sayabileceğimiz bir il.
Şimdiye kadar üzerine filmler yapılan (Yozgat Blues), içinden ilk Türk gazetesinin yayıncısı ve habercisi olan Agah Efendi’yi de, futbolcu Mehmet Topuz’u da, Osmanlı’nın gedikli paşası Bozoklu Mustafa Paşayı da çıkaran şehir.
Ancak…
turkiye-haritasi-yozgat
Yozgat, var olduğu konum dolayısıyla ve yapısıyla biraz alaya alınabilen bir şehir. Hattagidip görülmemesi gereken şehir olarak da esprisi yapılmıştır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü şehir, gelişmemiş şehircilik anlayışı, metropollere nazaran yok sayılacak nüfusuyla Yozgat’ı hakir görenler, küçük düşürmeye çalışanlar oldu! Buna bir dur demenin zamanı geldi de geçiyor bile.
İşte karşınızda Yozgat’ın aslında gerçekten Türk mutfağına örnek oluşturabileceğinin kanıtı Yozgat yemekleri. Siz İzmir’i seversiniz ama cenazenize Yozgat gelir.

Bulama çorbası

instagram - bulama çorbası - yozgat yemekleri
İçinde yarma yani dövme bulunan, yumurta, nane ve patlıcanın da eşlik ettiği yoğun kıvamlı bir çorbadır. Yapımı emek ister çünkü dövmeyi uzun süre suda bekletmek gerekir.

Arabaşı

instagram - arabaşı yemeği - yozgat yemekleri
Yozgat’ın en bilinen yemeğidir. Kocaman aileleri bir araya getirir. Çorbası ayrı, hamuru ayrı hazırlanır. Büyükçe bir tepsiye yerleştirilen hamur baklava dilimleri şeklinde kesilir, çorbayla birlikte afiyetle yenir.

Testi kebabı

instagram - testi kebabı - yozgat yemekleri
Desti kebabı olarak da bilinen, içinde kuşbaşı kuzu eti bulunan lezzetli kebap türüdür. Testi kebabının en önemli özelliği ise resmi davetlerde testiyi kıracak olan kişinin kırmadan önce çevresindeki kişilere bir söz vermesidir.

Yozgat böreği

instagram - yozgat böreği - yozgat yemekleri
Ispanağın yoğunluklu olarak kullanıldığı börektir hatta neredeyse ıspanaklı börek olarak da kabul edilebilir. Ancak Yozgat böreğinin içine ıspanak böreğinden farklı olarak pastırma girer.

İncir uyutması

İncir Uyutması Tarifi
Mayalama gibi hazırlanan ve marifet isteyen incir uyutması Yozgat’ın en güzel tatlılarından bir tanesidir. Evde yapıp çoluk çombalak yemek kadar keyiflisi yoktur.

Mayalı bazlama

instagram - mayalı bazlama - yozgat yemekleri
Mayayla daha çok kabarması sağlanan ve doyurucuğu artmış olan bir bazlamadır. Sabah, öğle ya da akşam hangi saatte yenildiği önemli değildir. Sıcacıksa her zaman baş tacıdır.

Altüst böreği

instagram - altüst böreği - yozgat yemekleri
Bolu’da da aynı isimle yapılan altüst böreği, elde hazırlanmış iki hamurun şekilden şekle sokulmasıyla hazırlanır. Hafta sonu kahvaltılarının en sevilen başrolüdür.

Pezzik cacığı

lezzetcadisi - pezzik cacığı - yozgat yemekleri
Pancarla hazırlanan pezzik cacığı yemeklerin yanına ilaç niyetindedir. Afiyetle yenir, severek kaşıklanır.

Çiğdem pilavı

instagram - çiğdem pilavı - yozgat yemekleri
Çiğdem pilavının kendine has bir hikayesi vardır, Hıdrellez zamanı kapı kapı gezen miniklerin torbalarında toplanan bitkilerle yapılır. Bahar pilavı olarak da bilinir. Bahara bir güzellemedir.

Çapçup mantı

instagram - çapçup mantı - yozgat yemekleri
Klasik mantıya benzer ancak değildir. Çapçup eriştesiyle hazırlanır. Eğer çapçup erişte yoksa normal erişteyle yapılabilir. Üzerine bol yoğurt konulur, yağ kızdırılarak servis edilir.

Düğürcük çorbası

dugurcuk-corbasi-yozgat-yemekleri
Bulgurdan yapılan bir lezzet daha. Afiyetle içmemek için bir neden göremiyoruz. İçinde kıyma da varsa oh mis.

Sakala sarkan çorbası

instagram - sakala sarkan çorba - yozgat yemekleri
Erişte ve yeşil mercimekten oluşan, bazı yörelerde sakala çarpan da denen çorbadır kendisi. Soğuk kış günlerinde şifa niyetinedir.

Parmak çörek

instagram - parmak çörek - yozgat yemekleri
Çörek denmesine bakmayın, aslında ekmek boyutunda olur. Üzerindeki çizikler uzun incedir, bu yüzden parmak benzetilmesi yapılmıştır. Taş fırında pişince nar gibi kızarır.

Madımak

instagram - mayalı bazlama - yozgat yemekleri
Kendine has madımak otundan yapılır. Etli ya da etsiz olarak da pişirilir. Yozgat’taki ev yemeklerinin hasıdır. Ekmek banmayı unutmayın.
Son olarak listede göremediğiniz ve “Bu listede nasıl olmaz!” nidalarıyla eklemek istediğiniz Yozgat yemeklerini de yorum olarak bırakın, biz de listemize ekleyelim :)


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates