Kahvenin yeni bir faydası açıklandı

Perşembe, Ocak 15, 2015


Araştırmacılar, milyonlarca insanın günü daha zinde ve uyanık yaşamak için tercih ettiği kahvenin, bu canlandırıcı desteğinin yanı sıra belleği güçlendirici özelliği olduğunu da açıkladı.


Kahvenin yeni bir faydası açıklandı

Psikoloji ve Beyin Bilimleri Yardımcı Doç. Michael Yassa ve ekibi, kafeinin insanlarda uzun dönemli hafıza üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu buldular. Nature Neuroscience dergisi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, kafein tüketildikten sonraki en az 24 saat boyunca belirli anıları güçlendiriyor. Michael Yassa, "Kafeinin zihni güçlendirici etkileri olduğunu her zaman biliyorduk ama anıları güçlendirme ve unutulmaya karşı dirençli kılma üzerindeki özel etkisi insanlarda daha önce ayrıntılı olarak hiç incelenmemişti. Unutmayı azaltmada kafeinin 24 saatten uzun süreli özel etkisini ilk kez raporluyoruz." dedi.


Belleği güçlendiriyor

Araştırmacılar “örüntü ayrıştırma” denilen, beynin benzer olan fakat aynı olmayan öğeler arasındaki farkı tanıma yeteneğini daha derin bellekte tutma düzeyini yansıttığını belirttiler. Yassa, “Eğer benzer öğeleri kullanmadan ,standart bir tanıma belleği çalışması yürütseydik, kafeinin hafıza üzerine etkisi  ile ilgili herhangi bir etki bulamayabilirdik. Fakat bu öğeleri kullanmak beynin örüntü ayrıştırma dediğimiz daha zor bir ayrım yapmasını gerektiriyor, ki bizim çalışmamızda bu kafeinle bu ayrıştırma yeteneğinin güçlendiği görülüyor.”

Şimdiye dek kafeinin uzun dönemli hafıza üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak incelenmemişti. Yapılan birkaç çalışmada, genel fikir birliği kafeinin uzun dönemli hafıza üzerinde çok az etkisi olduğu ya da hiç olmadığı yönündeydi. Bu araştırma önceki deneylerden farklı, çünkü katılımcılar kafein tabletlerini ancak imgeleri inceledikten ve ezberlemeye çalıştıktan sonra aldılar.

Michael Yassa bu farkı şu sözlerle özetledi: “Önceki çalışmaların neredeyse tümünde kafein katılımcılara test öncesinde verilmişti, bu nedenle bir güçlenme varsa da bunun kafeinin dikkat, uyanıklık, odak veya diğer faktörler üzerindeki etkisi nedeniyle olup olmadığı net değildi.  Kafeini testten sonra vererek, tüm bu etkileri ortadan kaldırıyor ve bir güçlenme varsa bunun başka herhangi bir başka unsur değil hafıza nedeniyle olduğundan emin oluyoruz.”


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates