Sokaktaki Minik Dostlarımız İçin Evde Hazırlanabilir Kedi ve Köpek Mamaları

Cuma, Ocak 09, 2015


hippikiz - evde hazırlanabilir kedi ve köpek mamaları

Havalar soğumaya başladığından bu yana üzerimize ne giyip nasıl ısınsak diye düşünür olduk. Sıcacık hissedeceğimiz paltolar, montlar, atkı ve bereler… Kendimizi bir an önce eve ya da ofise atmak hiç hızlı hızlı yürüyüp soluğu ısıtma cihazlarının yanında aldık. Tüm kış da bunları rutin olarak devam ettireceğiz.
Ancak dışarıda, bizim onlar için yardımımızı bekleyen minik dostlarımız var. Kediler ve köpekler. Yaz aylarında nasıl ki kapılarımızın önüne bırakacağımız bir kap suyla onların hayatlarında bir farklılık yarattık, bu desteğimizi kışın da sürdürmemiz ve onların yaşama haklarına saygı duymamız önemli.
Belki de kolilerden yapacağımız küçük bir “patikondu” ya da evdeki malzemelerle hazırlayabileceğimiz mamalar onların hayatlarını soğuk kış günlerinde kurtarmamıza yardımcı olabilir.
Evde hazırlanabilir kedi ve köpek mamaları sayesinde yaşadığınız çevredeki minik dostlara yardım etmek istersiniz diye sizin için bir liste oluşturduk.
Minikler şimdiden patileriyle size teşekkür eder.

Makarna ve et suyu karışımı

enfesyemekler - et sulu makarna - kedi köpek mamaları


Evde yapabileceğiniz ilk karışım, tuzsuz ve yağsız olarak hazırlayacağınız ve bir tane et bulyonla pişireceğiniz makarna. Makarna ve bulyonu indirimli bir şekilde aldığınızda kocaman bir tencere hazırlayabilirsiniz. Yarım kiloluk makarna paketi 5-6 kedi, 2 ya da 3 köpeği beslemeye yeterli olur.

Ekmek ve sulu yemeklerin suyu

on5yirmi5 - papara - kedi ve köpek maması


Eğer dışarı çıkıp alışveriş yapmak yerine evde olan yiyeceklerden hazırlamak istiyorsanız ekmekleri papara şeklinde bölerek üzerine varsa etli yemek suyu yoksa sebze yemeği suyu dökebilirsiniz. Üzerine yoğurt dökerek karıştırabilir ve ıslak mama kıvamı yaratabilirsiniz.

Ton balığı ve ekmek

hossedam - ton balığı ve ekmek kedi ve köpek mamaları


Evde ton balığı olması durumunda ekmekle ton balığını karıştırarak da verme şansınız mevcut. Varsa eğer et suyu dökerek çok besleyici ve iç ısıtan bir mama hazırlayabilirsiniz. Tüm mamalarda en çok dikkat etmeniz gereken hazırladığınız mamaların çok tuzlu olmaması. Hatta tuzsuz olması sağlıkları için çok daha önemli.

Peynir ve ekmek

aragec - peynir ve ekmek kedi ve köpek maması


Evde hazırlayabileceğiniz en basit mamalardan bir tanesi. Kedi ve köpeklerin peynire olan düşkünlüğü bilinir. Ekmekle birlikte parçalayarak bir kaba ayıracağınız peynir ekmek onlar için önemli bir yiyecek. Eğer kalıp peynir yoksa labne peyniri de ekmeklere sürerek verebilirsiniz.

Süt ve ekmek

wikihow - süt ve ekmek - kedi köpek mamaları


Köpekler için hazırlayabileceğiniz en basit yiyeceklerden bir tanesi de süt ve ekmeği papara haline getirmek. Hem karınlarını doyurmuş olursunuz hem de sağlıklı bir yiyecekle bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirsiniz.

Aç bitir paketleri

benozlemsahsenbizzatkendim - aç bitir paketler kedi ve köpek mamaları


Mama hazırlamak için vaktiniz yoksa en basit çözüm aç bitir paketler olarak da bilinen tek servislik salam ve sosis paketleri. Farklı noktalara yerleştireceğiniz aç bitir paketler minik dostlarımız için en büyük ödüllerden bir tanesi. Burada ufak bir not düşelim, normalde kedilerin sürekli olarak çiğ et yememesi gerekiyor ancak soğuk kış günlerinde miniklerin hiçbir şey yememesindense çok sık olmamakla birlikte vereceğiniz aç bitir etler karınlarını doyuracaktır.

Köpekler için kedi maması

kedilibirhayat - kedi maması - köpek maması


Evde kedi besliyor olabilirsiniz ancak dışarıdaki köpeklere yardımcı olabilmeniz için elinizin altında güzel bir alternatif var. Köpekler kedi maması yiyebiliyor. Evdeki kedi mamalarından köpekler için bir kap ayırabilirsiniz. Ancak burada da belirtmemiz gereken bir nokta var, köpekler ve kedilerin mamalarında besin değerleri günlük ihtiyaçlarına göre hazırlanıyor. Uzun süreli kedi maması vermek köpeklerde kedi – et ilişkisindeki sorunlar gibi sorunlar yaratabiliyor.

Restoran paketleri

konakmazlum - eve restoran paketi götürme


Biliyoruz ki içimizde zaten yapanlar var ama yine de söyleyelim; evcil dostu olan ya da sokak hayvanlarını besleyen kişiler restoranda fazla gelip tabakta kalan yiyecekleri paketlettirerek onlara götürür. Belki de yoğun iş temposunda yalnızca toplantılara girebiliyorsunuzdur, o zaman bu paketler neden minik dostlarımıza gitmesin ki?

Dostluk maması

sanalmarket - dostluk maması - goody - kedi köpek maması


Goody ve Migros’un birlikte hayata geçirdiği, pek çok canlıyı açlıktan kurtaran bir hareket: Dostluk maması. 100 gramlık paketler halinde satılan Goody mamaların fiyatı 1 TL. Eğer Money Club kartınızla alırsanız 60 kuruş. Kampanya hala devam ediyor. Geç olmadan dost olduğunuzu belirten mamalardan alabilirsiniz.

Ekmek parçaları ya da yemlikler

blog.milliyet - kuş yemliği


Kedi ve köpeklerden bahsederken minik kanatlarıyla uçarak yiyecek arayan kuşları da unutmayalım. Bir şişeye kaşık boyunca açacağınız iki delik, içinden geçirdiğiniz kaşın ve içine doldurduğunuz yemle onların da hayatlarını kurtarabilirsiniz. Kaşığın olduğu tarafta şişede minik bir boşluk yaratırsanız kuşların hareketleriyle oradan daha çok yem düşmüş olur. Kuşlar için buğday kullanabilirsiniz.

Başka neler yapabiliriz?

Bunların yanı sıra dostlarımızın hayatta kalabilmesi için birkaç ufak ancak önemli şey de mevcut. Bunlardan ilki arabaların kaputlarına saklanarak ısınmaya çalışan kedileri oradan çıkarmak için arabayı çalıştırmadan önce kaputu kontrol etmek. Bunun için ufak bir sarsıntı yaratmanız yeterli olacaktır.
Bir diğeriyse çöpten beslenen kediler için konserve kutularını ezerek atmak. Aksi halde başları bu kutulara sıkışarak hayatlarını kaybedebiliyorlar. Teneke konserve kutularını bu yüzden iki tarafından ezerek atmak çok önemli.
Genellikle kedi ve köpeklerin sürekli olarak geldiği noktalara strafor koymak. Bu da onları soğuk betonlar ya da taşlar üzerinde uyumaktan kurtaracak, az da olsa yalıtım sağlayacaktır.
Son olarak ise yazının başında bahsettiğimiz, strafor ya da karton kutulardan kolayca hazırlanabilir patikondular hazırlamak. Böylece birden fazla kedi bu kutulara girebilir, soğuğun üşütücü yüzü onlara çok daha az değer.
Minik tatlı patili günler için onları unutmayalım.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates