Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir, Yeşil Çay Nasıl İçilir?

Salı, Aralık 23, 2014


yesil-cay-nasil-icilir


Çay üretimi ve tüketimi dendiğinde, ilk akla gelen ülkelerden biriyiz. Özellikle siyah çay hem sofralarımızın vazgeçilmezi hem de üretimi ekonomimizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak siyah çay ne kadar çok tercih edilirse edilsin yeşil çay kadar sağlığımıza faydalı değil. Özellikle son yıllarda giderek tüketimi artan, yeşil çay hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir sorusunun cevabını, sizler için hazırladık.

Yeşil çayla siyah çayın farkları nelerdir?

Aslına bakılırsa, siyah çay ve yeşil çay aynı bitkiden elde ediliyor. Aralarındaki farkı oluşturan etken ise siyah çayın kurutulurken oksijenle tepkimeye girmesi, yeşil çayın ise hızlıca kurutularak bu tepkimeden uzak tutulması.

Yeşil çayda ne kadar kafein bulunur?

Yeşil çayda, kahveye ve siyah çaya oranla daha az miktarda kafein bulunur. Ancak yine de kafein tüketimini kontrol altına almak isteyenler için yeşil çay tüketimi tavsiye edilmez.
yesil-cay-faydalari

Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Yeşil çayın faydasının ana sebebi içerdiği antioksidan etkisinden kaynaklanmaktadır. Siyah çaya oranla çok daha az işlem gördüğü için antioksidan etkisi daha fazla olan yeşil çay, bu özelliğini içerdiği polifenollerden alır.
Antik çağlardan bu yana, sağlık sorunlarını gidermek amacıyla kullanıldığı tespit edilen yeşil çayın, kolesterol, damar tıkanıklığı, diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği uzmanlarca belirtilmektedir. Aynı zamanda cilde de fayda sağlayan yeşil çay tansiyon problemleri yaşayanlar için de önemli bir yardımcıdır. İçerisinde C vitamini de bulunan yeşil çay, psikolojik olarak rahatlatıcı bir etki de göstermektedir.

Yeşil çay zayıflamaya yarar mı?

yesil-cay-nasil-yapilir
İçerdiği kafein sebebiyle yağ yakımını hızlandıran yeşil çay, zayıflama için de önemli bir yardımcıdır. Özellikle son yıllarda zayıflama konusunda sıklıkla tercih edilen bir metot haline gelen bu mucizevi bitki, enerji verici yapısı sebebiyle de iştahı bastırmak için önemli bir rol üstlenmekte ve kilo alımının önüne geçmektedir. Doğru sistemle uygulayacağınız bir yeşil çay diyeti sayesinde kısa zamanda gözle görülür kilolar verme şansına sahipsiniz.

Yeşil çay nasıl içilir?

Yeşil çay, aynı siyah çay gibi genelde demlenerek tüketilmektedir. Son dönemlerde birçok firma tarafından hazır poşet çaylar halinde tüketime sunulan yeşil çayın faydaları konusunda, en etkili sonucu almak için, doğal yeşil çaylar tercih edilmelidir. Su kaynatıldıktan sonra 1-2 dakika soğumaya bırakılmalı ve daha sonra içerisine 1 çay kaşığı civarında yeşil çay atılmalıdır. Yeşil çayın ortalama demleme süresi 2-3 dakika arasında değişmektedir.

Yeşil çayın zararları var mı?

Tüm besinlerde olduğu gibi, yeşil çayda da aşırı tüketim sonucunda, istenmeyen sonuçlar görülebilir. Bu sebeple uzmanlar, günde maksimum 3-4 bardak yeşil çay tüketiminin yeterli olduğunu belirtiyorlar. Hamilelik dönemindekilerin, içerdiği kafein sebebiyle, düzenli olarak yeşil çay tüketimine başlamadan önce doktorlarına danışmasında fayda var.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates