Yemek Masasında Yapılmaması Gereken Davranışlar!

Pazar, Aralık 21, 2014



Yemek yeme adabı Türk milleti için oldukça önemlidir… Saygının- sevginin taşındığı, paylaşımın arttığı yemek anları eğer daha özel yerde kutlama niteliğinde olacaksa daha başka sorumluluk getirir. Ortak alanlarda yemek, içmek, eğlenmek ve sohbet etmenin de bir usulü adabı vardır. Kimilerine göre sıradan olsa da çoğu insan yemek masasında usulünce davranıp etrafından takdir almak ve saygınlık kazanmak ister. Daha çok iş yemekleri, düğün yemekleri ve önemli günlerin kutlanma niteliği için bir araya gelinmiş yemeklerde saygınlık önemlidir. Çünkü bu alanlarda yaşanılan buluşmalar sonrasında kişiler hakkında fikir oluşarak kişi profiline ilişkin açılımlar söz konusu olur…
Yemek masasında yapılmaması gereken davranışlar yapılması gereken davranışlar kadar önemlidir. Diğer insanları rahatsız etmek, rencide edici davranışlar sergilemek, görgü kurallarını aşmak insanı alçaltıp dönüşümsüz hatalara sebep verecektir. Yapılmaması gereken davranışlar içinde yine; ortaya servis için hazırlanmış tabaklar içerisindeki servis kaşıklarını kullanmak yerine kişisel kaşıkları kullanmak, çok fazla sesli servis yapmak, çatalı kaşığı yere düşürmek, yüksek sesle konuşmak, saç ile oynayıp sürekli yüze dokunmak hoş olmayan davranışlardır. Kolları sürekli masa üzerinde bırakıp yanda oturan kişiyi rahatsız etmek yine sofra adabına uymayan davranışlardır. Nefes alıp verirken çok hırıltı çıkarmak, ağız şapırdatmak, servis peçetesine burun silmek, ortak kullanılan tuzluk- biberlik gibi malzemeleri hemen yakına bırakıp diğerlerinin ulaşımını engellemek gibi davranışlar sıkıntı çıkaracak ve ortamda hoş olmayacaktır.
Yemek masasında konuşulan konuya hakim olmak, göz teması kurmak ve kişilerin değerli olduğunu hissettirmek yine nezaket kuralı olacaktır. Sohbete iştirak etmek, çok aşırı konuşmamak, tartışmaktan kaçınmak yine masa etrafına toplanılma- paylaşım için önemli olacaktır. Alakasız konular açmak, saçma sorularla yemeğin ahengini bozmak, gereksiz yere asık surat ile oturmak, memnunsuz davranışlarda kişiyi itici kılacaktır.
Yemek masasında en önemli konulardan birisi saç ile oynama konusudur. Kişi sürekli saçını düzeltip yemeğe devam ediyorsa hem kirlilik oluşturabilecek, hem de saç dökülme yemeğe kaçma ihtimali ile olumsuz davranış olabilecektir. Bu konuya dikkat etmek, bu konuya mahal vermemek gerekir.
Yemek masasında sandalye ile ileri geri sesli harekeler yapmak, çatalı bıçağı düşürüp durmak, lokmayı ağza götürecekken eğilip lokmaya doğru harekette bulunmak yanlış olacaktır. Dik pozisyonda oturma şekli bozulmadan el ile lokma ağza ulaştırılmalıdır. Aksi halde lokmaya ulaşmaya çalışmak aceleci bir davranış olup çok aç, doyumsuz bir kişi çizgisi çizebilecektir. Ağza lokma alınınca sesli çiğnemek, tükürükler saçmak, el ile lokmaları destekleyici hareketler yapmak yanlış olacak ve görgüsüzlük olarak nitelendirilecektir.
İnsanlarla yemek yiyor olmak için mutlaka ortak nokta olmalıdır. Orada ne için bulunulduğu unutulmamalı ve değerli olma hissi içten çıkartılmamalıdır. Eğer ortak alanda yemek yeniyorsa herkesin muhakkak ortak bir bağı vardır ve bu mutluluk verici anın tadı çıkarılmalıdır…


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates