YEMEK MASASINDA PEÇETE NASIL KULLANILMALI ?

Pazartesi, Aralık 22, 2014


Şık sofralarda yemek yiyor olmak için davranışlarında şık olması gerekir. Özenli giyinmek, sohbete yeterli ölçüde katılmak, seviyeli davranışlar sergilemek gerekir. Sofra adabında peçete kullanımı da oldukça önemlidir. Ev sahibinin hazırlamış olduğu yahut dışarıda yemek yeniyorsa garsonların hazırlamış olduğu peçeteler usulüne uygun şekilde kullanılarak taşkın hareketler yapılmamalıdır. Karşı tarafa olumlu sinyaller göndermek ve saygınlık kazanabilmek iş yemeklerinde çok önemlidir.
Yemeklerin toplanılma amacı menüyü ve ortamı etkisi altına alacaktır. Bu duruma göre kişiler daha çok dikkat etmek zorunda kalabilecektir. İlk kez çıkılmış bir özel buluşma ise seçilecek mekan, menüler ona göre şekil alabilecektir. Ya da patron ile çıkılmış resmi iş yemeğinde ise menü, kurallar, sofra adabı bu yönde değişkenliğe uğrayabilecektir. Asıl olan doğal olmak ve sofra adabına uyum sağlamaktır. Yemek masasında peçetenin bile kullanım şekli önemli bir husustur. Kumaş peçete ilk etapta eğer tokalı olarak hazırlanmış ise açılarak diz üzerine serilmelidir. Yemek yeniliyorken kağıt peçete ile el ile ağız silinebilir. Şayet isteniyorsa yine kumaş peçete ile de silme işlemi uygulanabilir. Sürekli peçete ile oynamak ve çok tedirgin hareketler yapmak kişiyi doğallıktan çıkaracaktır. Sofralarda özgüven ve doğal olma durumu kişiyi ön plana çıkabilecektir. Çok kasılmak, tedirgin davranışlar sergilemek, eli- kolu nereye koyacağını bilememek kişinin duruşunu bozacak ve karizmasını zedeleyecektir. Her şeyden önce aşırı öz güvenli olup sıra dışı davranmamak ve çok kasıp şuursuz hareketler sergilememek gerekir. İkisinin arasında ince bir çizgi olacaktır. İlk defa çıkılan bir yemekte sıra dışı rahatlık sergiliyor olmak da eksi puana sebep verebilir. Kontrollü ve ortamına uygun davranış sergilemek sofra adaplarının en önemli adımlarındandır.
Yemek masasında kullanılan peçetelerin yemek başlangıcında dize alınarak servisin başlayabileceğinin belli edilmesi gerekir. Yine sofrada yemek yenme işlemi bitince peçetenin kullanılmış olduğu anlaşılır olacak nitelikte buruşturulup masaya bırakılması gerekir. Sohbete geçecekken kumaş peçeteyi alıp kullanılmamış gibi sarıp tabağa bırakmak yanlış ve çok abartılı düzenlilik olacaktır. Bu hareketten kaçınmak ve ağız silmek isteniyorsa da kumaş peçeteyi kullanmak gerekir. Masada bulunacak olan kağıt peçetelerde yine ağız silme işlemine destek verecek yan malzeme olacaktır.
Sofralarda bir araya gelmek her ne sebepten olduysa olsun çok fazla statü farkı gözetmemek gerekir. Kişilerin bir araya gelme sebepleri ciddi iş toplantısı bile olsa abartılı çekingenlik şık durmayacaktır. Kafalarda biriken soru işaretleri, olumsuzluklar ve tüm iş sıkıntıları ötelenerek yemeğe konsantre olmak gerekir. Aksi halde mimikler etkilenerek soğuk rüzgarlara sebep verecektir. Sonrasında art arda yanlış hareketler yapılabilinecek ve sofra adabına ilişkin bilinen kurallar unutulmaya başlanacaktır. Yemek başlangıcında peçetenin açılımı ile başlayacak olan kurallar yemek bitimine değin önemli olup kişinin duruşuna şekil verecektir…



Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates