YEMEK MASASINDA OTURMA DÜZENİ NASIL OLMALI ?

Pazar, Aralık 21, 2014


Yemek masasında hazırlanan yemekler, gelen konukların giyim şekli, oturma düzeni, yemek takımı, servisin hızı gibi kriterler yemeğin gidişatına şekil verecektir. Ev sahibi olunup yemek masasında yer belirleyici konumda bulunuluyorsa yine burada bir takım kıstaslar olacaktır. Masada oturma düzeni sofranın temizliği kadar önemlidir. Görüntü, sohbet şekli ve saygınlık derecesi yönünden masada oturma düzeni mühimdir.
Yemek masasında düzen oluştururken en önemli konu gelecek kişi sayısı, konukların çift olup olmadığı, saygın ve etkin bir konuğun olup olmadığıdır. Eğer yaşça büyük saygı duyulan bir birey yemeğe iştirak edecekse ev sahibinin yakında özel bir yer tahsis edilmelidir. Ev sahibi iki kişi ise bir tanesi en baş tarafa oturup sofraya hakimiyet kurabilir. Diğer bireyde karşısına oturarak gelecek konuklar saygınlık derecesine göre ya da çift olma durumlarına göre ayrıştırılabilinir. Şayet çiftler için masa düzeni oluşacaksa masada karşılıklı yerler verilmelidir. Aynı zamanda yan yana gelecek kişiler bir bayan bir erkek şeklinde oturtulabilir. Bu sayede sohbet her konudan olacak ve kümeleşeme olmayacaktır. Eğer çiftler yan yana gelirse yâda bayan- erkek kümeleşmesi olursa sohbet kümeli olacak bütünlük sağlanamayacaktır.
Yemek için toplanma durumlarında çocuklu aileler hep telaş yaşamaktadır. Sofrada çıkacak fazladan ses, adaba uygun yemek yiyecek yaşta olmayan çocukların sergileyeceği tutum aileleri germektedir. Bu durum için ev sahibi mümkünse çocuklara ayrı alan tahsis etmelidir. İki ayrı sofra hazırlanıp çocuklar için rahat ortam sağlanabilir.

Yemek iş yemeği ise ve dışarıda toplanılmışsa yine hiyerarşi söz konusu olabilir. Saygınlığı daha fazla olan bir müsteşar elbette daha alt kademede bulunan iş arkadaşı ile aynı masada yemek yerken, iş konuşacaksa şüphesiz konumu gereği daha etkin tarafta oturmalıdır. Servisin sürekli rahatsız edeceği ve daha uçta kalarak saygınlığının zedeleneceği alanda bulunmayacaktır.
Ev sahipleri sofra için yer belirleyecekken gelen konukların; yaşına, işine ve saygınlığına göre konum belirleyebilirler. Baş tarafa gelecek yaşlı bir aile büyüğü hak ettiği yerde oturarak saygınlığının altı çizilmiş olunacaktır.
Ev sahibi servisi kendisi yapacaksa masa düzenini ona göre yapmalıdır. Servisin yapılacağı nokta tek nokta olacaksa konukları rahatsız etmeden ve aksaklık yaşatmadan yapabilmesi gerekecektir. Arka taraflara oturan ve servis yapması gereken ev sahibi, yanlış seçimle aksayacak bir servise imza atmış olacaktır. Mutfağa yakın taraf ve servisin merkezine yakın olan taraf o kişiye ait olmalıdır. Baş köşeye oturması uygun görülmüş diğer ev sahibinin yanı baz alınarak kişiler bayan erkek olarak dağıtılmalı ve sofraya hoş sohbet için ortam sağlanmalıdır.
Masa oturma düzenine ilişkin ev sahibi önceden plan yapmalı, fakat alternatiflere açık olmalıdır. Israrcı olup misafiri kendi arzu ettiği yere zorla oturmaya ikna eden ev sahibi de itici olacaktır…


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates