URFA MUTFAĞI MÜZEDE SAKLI

Cuma, Aralık 19, 2014

UNESCO'nun ''Dünya Gastronomi Şehri" unvanına aday kentlerden Şanlıurfa'da, 3 yıl önce açılan Mutfak Müzesi'nde yörenin meşhur lezzetleri tanıtılıyor


Urfa mutfağı müzede saklı

Tarih boyunca var olan geleneksel damak  tatlarının korunmasına çalışılan Şanlıurfa'daki Mutfak Müzesi'nde kente özgü  lezzetler ile mutfakta kullanılan eşyalar tanıtılıyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Türkiye'nin damak tadıyla ünlü ve "UNESCO'nun Dünya Gastronomi  Şehri"ne aday kentinde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce  Yıldız Meydanı'nda açılan müzede, yöreye has lezzetler gelecek nesillere  taşınmaya çalışılıyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Bal mumundan yapılmış yerel kıyafetli kadın heykellerin yer aldığı  müzede, önemli lezzetlerden Urfa patlıcanlı, domatesli ve kazan kebabı, boranı,  çiğ köfte, lahmacun, ağzı açık, ağzı yumuk gibi yemekler ile şıllık, kadayıf,  küncülü akit, kalbur tatlısı ile katmer gibi tatlıları sergileniyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Müzede ayrıca yöre mutfağında kullanılan araç ve gereçler de  ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, yemeklerin  yanı sıra kentin kültürünü anlatan tandır, yemek, zahire, misafir, kiler, yaşam  ve gelin odası gibi mekanlarda kentin yemek kültürüne ışık tutuyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Ziyaretçilerin her dönem ilgi gösterdiği mekanda insanlar tarihe  yolculuk yapma imkanı bulurken, çektikleri ve çektirdikleri fotoğraflarla  gördükleri güzellikleri ölümsüzleştirme fırsatı elde ediyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

Sahip olduğu lezzetleri günümüze kadar taşımayı başaran Şanlıurfa'da,  "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmek için başlatılan çalışmalar  ise sürdürülüyor.

Urfa mutfağı müzede saklı

"Şanlıurfa'ya özgü her türlü obje mevcut"
 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtım Müdürü Necmi Karadağ,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte son zamanlarda çok sayıda müzenin  hizmete girdiğini söyledi.


Urfa mutfağı müzede saklı

Mutfak müzesinin kentin yemek kültürünü tanıtmak için önemli olduğunu  belirten Karadağ, "Müzede Şanlıurfa'ya özgü her türlü objeyi bulmak mümkün.  Ziyaretçiler bundan dolayı mekana ilgi gösteriyor. Kentimiz yemek kültürü  açısından gerçekten çok zengin. Müzemizde de bunları elimizden geldiğince  aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Urfa mutfağı müzede saklı

Karadağ, müzede çeşitli kurslar düzenleyerek unutulmaya yüz tutmuş  yemekleri yaşatmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Urfa mutfağı müzede saklı

Müzeyi ziyaret eden Sevgi Erer de mekandan çok etkilendiğini ve müzede  keyifli zaman geçirdiğini kaydetti.



Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates