Trend Raporu: Trileçesinden Karaköy’üne 2014’ün In ve Out’ları

Perşembe, Aralık 25, 2014


balkon3 - 2015 yemek trendleri trileçe

Trileçe, Karaköy, üçüncü dalga kahveciler, yeni nesil gurme burgerciler…
Okurken “Aaa evet, gerçekten bu yıl en çok bunları duydum.” diyebileceğiniz başlıkları bir araya getirerek size kısa süreli bir deja-vu yaşatmayı amaçladık. Sonuçta kocaman bir 2014 hemen geçip gitmemeli değil mi?
Bakalım en beğenilen sanatçı, en iyi çıkış yapan şarkı dallarında tozu dumana katan yemekler ve mekanlar hangileri oldu, hangi yemekleri ya da alışkanlıkları unuttuk ve onları bir başına bıraktık.
Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek için elimizden geleni yaptık. Ancak eğer unuttuğumuz, bu yıl trend olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa aşağıdaki yorum kutucuğuna hemen yazabilirsiniz.
2014’ün en trend listesi ve tabii ki magazinin olmazsa olmazı: In ve Out.

Tatlıların savaşı: Cheesecake out – Trileçe in

balkon3 - 2015 yemek trendleri trileçe
Amerika’nın bıçkın lezzeti olarak gelip her bir tatlı dükkanına giren cheesecake bu yılın son aylarına kadar iyi gitmişti ancak yükselen trileçe furyasının maalesef ki altında kaldı. Bu yüzden yıl sonunda cheesecake out – trileçe in oldu.
En hızlı çıkış yapan tatlı Oscar’ını da trileçe kaptı.

Yeni eskiye karşı: Beyoğlu out – Karaköy ve Çukurcuma in

karaköy fotoğraf: cem karakuş
Bir dönem çıkmak istemediğimiz, elimizde lokumumuzla bir başından bir sonuna yürümenin bile keyif verdiği Beyoğlu artık o kadar popüler değil. Taksim’in ve Cihangir’in pabucunu dama atan yerler Karaköy ve Çukurcuma oldu. Birden patlayan ve önü alınamayan bir güzellikte yerlerin açıldığı bu iki yer in oldu. Beyoğlu ise artık çok out.
Patlayınca daha güzel bomba Oscar’ını bu nedenle Karaköy ve Çukurcuma aldı.

Kahve böyle olmaz: İkinci dalga kahve out – üçüncü dalga kahve in

ikinci-nesil-kahve-ucuncu-nesil-kahve-2015-yemek-trendleri
Her yerde gördüğümüz, neredeyse bir alışveriş merkezinde üç tane bile olabilen ve büyük bir hedef kitleye erişmek isteyen ikinci dalga kahve, üçüncü dalga kahvecilerin gelmesi ve “Bu Ali Cengiz oyununu bozarım.” demesiyle sonlandı. Ancak yanlış anlaşılmasın, ikinci nesil kahvenin hükümdarlığı sonlanırken misafirleri bazında büyük bir kayıp yaşanmadı. Yine de üçüncü dalga kahve getirdiği yepyeni teknikler ve tatlarla gönüllerin tahtına da oturdu. İkinci dalga out olurken üçüncü dalga en güzel in’lerden bir tanesi oldu.
Mis gibi kokan Oscar ödülünü üçüncü nesil kahve almış oldu.

Tek seferden çok sefere: Fast food burgerleri out – Yeni nesil gurme burgerler in

fastfood-yeni-nesil-burger-2015-yemek-trendleri
Kocaman, bitmeyen, yıllardır da büyüyen bir sektörden bahsediyoruz. Hızlı tüketim sektörü. Ancak son iki yıldır bu sektöre karşı olarak doğan, daha kaliteli ürünlerin müşterilerle buluşmasını arzu eden yeni nesil burgerciler kendi özel hamburgerlerini de yaptı. Kapkalın ve dilediğimiz şekilde pişmiş etler, üzerinde taptaze yeşillikler ve ev yapımı hamburger ekmeği derken bir baktık ki fast food restoranları out, yeni nesil burgerciler in oldu. Doğal olarak fast food hamburgeri de out kategorisine girdi.
Etini de bol tutacaksın Oscar’ı yeni nesil gurme burgerlere gitti.

Bir anıyı bitirdi: Beşiktaş kahvaltısı out – Pancakeli kahvaltı in

besiktas-kahvalticilar-sokagi-pancake-kahvalti-2015-yemek-trendleri
Sabahları erkenden kalkıp menemen yemek için Beşiktaş’a gittiğimiz zamanları unutup farklı bir yöne doğru gidiyoruz. Artık Beşiktaş’ta kahvaltı etmek o kadar da havalı değil. Onun yerine pancakeler, muffinler yiyebileceğimiz, yanında güzel bir kahve içebileceğimiz mekanlar trend. Bu yüzden Beşiktaş kahvaltısı anılarımızla birlikte out, pancakeli kahvaltı in oluyor.
Devir değiştiren yiyecek Oscar’ının sahibi pancakeler.

Zaten sevmiyorduk: Sallama çay out – yeni nesil çay in

demleme-cay-yeni-nesil-cay-2015-yemek-trendleri
Çay dediğiniz şey demleme olduğu zaman güzeldir diye diye dilimizde tüy bitmişti. Sallama çaylarla bir türlü aramızı düzeltememiştik. Tercih etsek de en çok ihtiyaç anında valfi çeviriniz durumlarında seçiyorduk. Tam bu sıralarda yeni nesil çaylar hayatımıza girdi. Sallama çaylar iyice sallandı ve düştü. İçinde yasemin, beyaz çay gibi birbirinden farklı ve güzellikte bitkilerin olduğu yeni nesil çaylar hop deyip in oldu, sallama çaylar out.
Birinci belli ikinci kim Oscar’ı yeni nesil çaylara gidiyor.

Bir taşla iki kuş: Kitap kafeler out – alışveriş kafeler in

kitap-cafe-alisveris-cafeler-2015-yemek-trendleri
Yağmur yağarken sıcak çikolata ve kitapla çektiğimiz fotoğrafların yerini almıştı kitap kafeler. Daha entelektüel ve güzel vakitler geçirdiğimiz kitap kafelerden bizi yavaş yavaş uzaklaştıran ve 2015’te de adından sıkça söz ettireceğini bildiğimiz alışveriş kafeler geldi. Yani hem bir şeyler yiyip içebiliyor hem de alışveriş yapabiliriz. Sanıyoruz ki söylememize gerek yok: kitap kafeler out, alışveriş cafeler in.
Bundan iyisi Şam’da kayısı Oscar’ı alışveriş kafelerin oluyor.

Eskide kaldı: Tam buğday ekmeği out – ekşi mayalı ekmek in

cafefernando - ekşi mayalı ekmek (sağda)
Sağlıklı beslenme konusunda büyük adımlar atarken ve beyaz unlu ekmeği çoktan kesmişken alışmıştık tam buğday ekmeğine. Ancak bir süre sonra farklı bir ekmeğin methini duymaya başladık: ekşi mayalı ekmek. Daha organik, daha sağlıklı, daha yararlı ekşi mayalı ekmek geldiği gibi trend olacağını belli etti ve in koltuğuna oturdu. Tam tahıllı ekmek ise out koltuğunda kaldı.
En sağlıklı trend Oscar’ını ekşi mayalı ekmek alıyor.

Bir nesil öksüz: Barlar Sokağı out – Moda in

barlar-sokagi-moda-2015-yemek-trendleri
Durun! İçimizdeki o rockçı henüz ölmüş değil ancak biz büyüdükçe tercih ettiğimiz yerler de değişti tabii ki. Bir de işin içine Moda’da açılan enfes güzel restoranlar, cafeler eklenince değişmeyen tek şey değişimin kendisidir diyemeyen Kadıköy Barlar Sokağı maalesef ki out oldu. Moda daha uzunca bir süre in olacağa benziyor.
Ben karşının modasıyım Oscar’ı Moda’ya gidiyor.

Yakın bir dost gibi: Kokteyller out – ev yapımı bira in

mojito-craft-beer-2015-yemek-trendleri
Neredeyse herkesin her parti ortamında tercih ettiği envai çeşit kokteylden biraz uzaklaştık ve işi yine ev yapımı, el yapımı içeceklere getirdik. Bira konusunda bile “craft beer” denilen özenle üretilmiş butik bira mantığına kaçtık. Bu yüzden kokteyller raflarda kaldı, butik biralar midelerde. Maç şöyle bitti: kokteyl – out, butik bira in.
En iyi butik Oscar’ı ev yapımı biraya koşuyor.

Vefa yaşadı: Salep out – boza in

salep-boza-2015-yemek-trendleri
İçimizi ısıtan salep nasıl bir anda out oldu. Kış geldi mi onu içmemek için kendimizi zor tutardık ancak boza diye bir şey olduğunu tekrar hatırladık. Tekrar sezdik bozayı, bağrımıza bastık. Geçmiş günlere bu kez de boza ve leblebiyle döndük. Salepin sıcaklığı out olmasını engelleyemedi, boza gönüllerde in oldu.
Bozaaacıı bozaaa Oscar’ı boza’nın oluyor. (Saaleeeppçi olmadığı için de olabilir. :()

Konsept çok değişti: Geleneksel meyhane out – meze restoranlar in

eski-meyhane-meze-restoran-2015-yemek-trendleri
Fasıllarla birlikte kendimizi karşılıklı şarkı söylerken bulduğumuz geleneksel meyhanelerden çok farklı bir meyhaneye doğru yol açtık. Meze restoranlar olarak da adlandırabileceğimiz yeni nesil meyhaneler modern tasarımıyla göz dolduruyor. Ancak geçmişim meyhane adabını da unutmuyor. Gerçek retro meyhaneler out, retro kokan meyhaneler inci.
Birinci yenici meyhaneler Oscar’ı meze restoranlarının oluyor.

Şeffaflık önemli: Kapalı mutfak out – açık mutfak in

acik-mutfak-kapali-mutfak-2015-yemek-trendleri
Dünya genelinde belki de en çok bilinen ve uygulamaya konulan trend bu: açık mutfak. Ne yiyeceğimizi sipariş ettikten sonra nasıl piştiğini, içinde neler olduğunu, şefin yemeğimizle nasıl ilgilendiğini görebildiğimiz bu restoranlar şeffaflık konusunda iyi bir örnek taşıyor. O yüzden bu kez maalesef demeden kapalı mutfakların out, açık mutfakların in olduğunu belirtiyoruz.
Şeffaflık raporu Oscar’ı açık mutfaklara gidiyor.

Güncelleme var: Dünya mutfağı out – yeniden yorumlanmış Türk mutfağı in

neolokal fotoğraf: cem karakuş
Türkiye’deki tüm restoranların neredeyse %70’inin olduğunu iddia ettiği bir mutfaktır dünya mutfağı ancak hakkıyla yapabilen çok az yer vardır. Ancak bizi mutlu eden haber Türk mutfağından geldi. Geleneksel yemeklerin yeni yemek trendleriyle harmanlandığı yeniden yorumlanmış Türk mutfağı (örn: Yeni Lokanta ile neolokal geldiği gibi dünya mutfağına göz kırptı ve onu out’ların arasına gönderdi. Yeniden yorumlanmış Türk mutfağı alnının akıyla in oldu.
Kendini çabucak sevdirme Oscar’ı Türk mutfağına veriliyor.

Sokaklara dönüyoruz: Boğaza karşı yemek out – sokaklarda yemek in

karaköy fotoğraf: cem karakuşTüm dünya genelinde var olan bir diğer trend ise artık iyi yemek yemenin bir snobluk ürünü olması durumundan çıkması. Yani artık çok güzel yemekleri yemek için Boğaz manzarası aramamıza ve hatta bu statüyle kendimizi mutlu hissetmemize gerek yok. Artık sokaklar bizim, sokaklar güzel. Doğal olarak Boğaz manzarası out, sokaklar in oluyor.
Sokakta hayat var Oscar’ı Boğaz’dan uzak, ara sokaklarda yer alan kafelerin.

Kusura bakmayın arkadaşlar: Barmen out – barista in

barmen-barista-2015-yemek-trendleri
Barmenlerin artık eskisi kadar karizmatik olmadığını söylemiyoruz. Aslında şundan bahsediyoruz; üçüncü nesil kahvenin gelmesi ve gelirken de yanında istihdam getirmesiyle birlikte inanılmaz bir barista artışı oldu. Olsun, kahvenin üzerine sanat yapan, en iyi kahveyi yapmak için uğraşan bu insanlara ihtiyacımız vardı. Birazcık mecburi olsa da barmenler out, baristalar in.
Doğru bir ihtiyaç Oscar’ı baristaların hakkı.

Diyetisyenler şaşırdı: Prebiyotik yoğurt out – kefir in

prebiyotik-yogurt-kefir-2015-yemek-trendleri
Hepimiz hatırlayalım; reklamlar: prebiyotik yoğurt, diyetisyenler: prebiyotik yoğurt, konu komşu: probiyotik yoğurt. Geçtiğimiz yıllarda herkesin mutlaka kullanması gerektiğine inanılan ve diyetisyenler tarafından da büyük oranda tavsiye edilen prebiyotik yoğurdun yerini kefir aldı. Uğraş verilerek hazırlanmasına rağmen sağladığı yararlarla birlikte en sağlıklı içecekler listesine bir numaradan girdi. Prebiyotik yoğurdun sonu hazin oldu: out.Kefir kazandı: in.
Kafkasların gururu Oscar’ı kefire kaldı.

Çin’den Japon’a: Noodle out – sushi in

noodle-sushi-2015-yemek-trendleri
Uzak Doğu’daki ilk aşkımız Çin’den biraz vazgeçip Japon’a doğru hareket ettik ve noodle‘ı arka plana atarak sushi’nin tadını çıkarmaya baktık. Uzakları yakın eden sushi‘yi hiç garipsemedik ve afiyele yedik. Bu yüzden bizim için bir öneme sahip olmaya başlayan sushi in, noodle out oldu.
Afiyetle yenilesi Oscar’ı sushi’ye gidiyor.

Takım işi: Evde tek başına yemek yapmak out – workshoplara katılmak in

evde-yemek-yapmak-workshoplara-katilmak-2015-yemek-trendleri
Evde kitapları defterleri açarak yemek yapmak evet çok güzeldi. Yaptığımız yemekler bize müthiş bir haz veriyordu ancak ya bir şeyleri yanlış yapıyorsaydık? O yüzden workshoplar çalışan ve kendisini şımartmak isteyen, aşçılık mesleğinde kariyer düşünen, yepyeni tatlar öğrenmek isteyen ve zamanını daha lezzetli geçirmeyi dileyenlerin uğrak noktası oldu. Evde yemek yapmak, mmm, biraz out oldu. Yemek workshoplarında işi bileninden öğrenmekse in.
Bir bilene danışın Oscar’ı workshopların oldu.

Sağlıklı olma meselesi: Bilinen salatalar out – kinoalı salatalar in

kinoali-salata-sezar-salata-2015-yemek-trendleri
Ekşi mayalı ekmek gibi hayatımıza girip bizi daha sağlıklı kılmayı amaçlayan kinoa 2013 ve 2014’ün en çok sevilen besini oldu. Kinoa girdiği her yemeği, tatlıyı ya da salatayı sağlıkla doldurdu. En sonunda bir baktık ki Sezar salatanın esamesi pek okunmaz oldu. 2013 yılından beri hala, kinoalı yiyecekler in, bildiğimiz salatalar out.

Azıyla yetinilmez: Fabrikasyon çikolata out – el yapımı çikolata in

cikolata-workshoplari-2015-yemek-trendleri
Marketlerin raflarından aldığımız çikolataları önceden çok seviyorduk fakat yeni bir şeyler öğrendik. Çikolatayı yapabileceğimizi öğrendik. Aslında çikolatayı yeniden keşfettik. Bu yüzden el yapımı özel çikolataların ne demek olduğunu da anlamaya başladık. İçine sevgimizi de kattığımız çikolatalar artık sıradan çikolata barlarla karşılaştırılamayacak kadar güzeldi. Bu sırada çikolata barlar raflarda out bölümünde yer aldı. Mis gibi kakao kokan çikolatalar da in oldu.
Asrın değişikliği Oscar’ı el yapımı çikolatanın oldu.
Evet, ne diyorsunuz? Sizce de yukarıda saydıklarımızdan soldakiler out, sağdakiler in oldu mu? Sizin de bu yıl trend olduğunu düşündüğünüz bir şey varsa aşağıdaki yorum kutucuğuna bekliyoruz.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates