NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR ?

Cuma, Aralık 19, 2014






Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kışa hazırlık yapan kadınlar, özellikle  yemek ve salatalara ekşi bir tat vermek için kullanılan ve üretimi oldukça  zahmetli olan nar ekşisini imece usulü yapıyor.


    Bahçelerden toplanan narlar, ortadan ikiye ayrıldıktan sonra  leğenlerin içerisine konuluyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan  ayrılan narlar, çuvalın içerisine konuluyor. Sert ve yüksek bir yere konulan  çuvaldaki nar tanelerinin, tepelemek suretiyle suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar  suyu süzüldükten sonra bakır kazanlarda iyice kaynatılıyor. Koyulaşıncaya kadar  kaynatılan nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve satışa hazır  hale geliyor.




 Kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak  üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.



 Kadirli'ye bağlı Kızyusuflu köyünde oturan Rahime Tarımcı, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl eylül ve ekim aylarında kış için hazırlık  yapmaya başladıklarını söyledi.


 Nar ekşisinin yapımının çok zahmetli olduğunu anlatan Tarımcı, 15  kilogram nardan bir kilogram nar ekşisi elde edildiğini ifade etti.


Asile Türkmenoğlu da nar ekşisini imece usulu kadınların yaptığını  bildirerek, yöre halkının bu ürünü mutfağından eksik etmediğini kaydetti.


Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise Osmaniye'de çiftçilerin  son zamanlarda devlet desteğiyle oluşturdukları nar bahçelerinin bölge  ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.







    Bölgede, talebi hızla artan nar ekşisi üretiminin de arttığını  bildiren İspir, "Ev kadınları imece usulüyle nar ekşisi yaparak kışa  hazırlanıyorlar. Bu kapsamda nar ekşilerinin satışı da yapılıyor. Kilosu 15 - 25  lira arasında değişiyor. Kadınlar bu sayede el emeklerinden aile bütçelerine  katkı sağlıyor" diye konuştu.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates