İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Cuma, Aralık 19, 2014


Şanlıurfa'da yöre insanının vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen isot, zahmetli aşamaların ardından sofralara ulaşıyor


İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Bölge insanının  vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isot, uzun ve zahmetli sürecin  ardından tarladan sofralara ulaşıyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ilkbahar aylarının son  günlerinde ekilip, yazın yapılan sulamanın ardından sonbaharda toplanan biberler,  kamyonlarla satılacakları hale getiriliyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Geçimlerini isot satarak sağlayan  ailelerin satın aldığı biberler, kadınlar tarafından ev veya bahçede yıkandıktan  sonra saplarından ve çöplerinden arındırılıyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Elle parçalandıktan sonra naylonların üzerinde bekletilen biberler,  gün içerisinde ters yüz edilerek güneşte tamamen kuruması sağlanıyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Birkaç gün  içerisinde rengi koyulaşan biberler, daha sonra makinelerde çekilerek pul biber  haline getiriliyor. Zeytinyağıyla harmanlanan pul biber, eşsiz tat ve  parlaklığını kazanarak isot haline dönüşüyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Hazırlanmasında kadınların yoğun emek verdiği isot, tezgahlardaki  yerini alıyor.Yıl boyunca küçük ev işletmelerin ya da baharatçıların  tezgahlarında kilogramı kalitesine göre 15 ile 35 lira arasında değişen  fiyatlarla satılan isot, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

 - Günde 3,5 ton biber temizliyorlar

Sırrın Mahallesi'nde boş tarlada kurulan çadırlarda biber temizleme ve  isot satışı yapan Ayşe Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çuval biberi  1-1,5 lira karşılığında temizlediklerini  söyledi.

Her yıl 3 ay boyunca pul biber ve salçalık biber hazırladıklarını  belirten Polat, "Onlarca kadın, tonlarca isot ve salçalık biber çıkarıyor. Uzun  ve zahmetli bir iş yapıyoruz. Günde 3-3,5 ton arasında biber temizliyoruz" dedi.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Çalışma sırasında ellerinin acı nedeniyle yandığını ifade eden Polat,  yaptıkları isotu satarak karşılığını aldıklarını kaydetti.

Balıklıgöl yerleşkesi yakınlarında baharatçı dükkanı işleten Cengiz  Catın da kaliteli isotun kilosunun 35 liraya kadar alıcı bulduğunu belirtti

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu

Yöre halkının genellikle kendi isotunu kendisinin çıkardığını dile  getiren Catın, "Bizim buranın kadınları için isot çok önemli. Kolundan altın  bileziğini alırken sesi çıkmaz ama isotunu alırken sorar. Çünkü çok zahmetli bir  şekilde yapılıyor" şeklinde konuştu.

Çatın, Türkiye'nin her tarafına kargoyla isot gönderdiklerini  sözlerine ekledi.

İsot'un tarladan sofraya "acı" yolculuğu









Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates