Komşu Ülkelerin Çaktırmadan Türkiye’den İlham Aldığı 8 Yemek

Pazartesi, Aralık 22, 2014

alburakathisma - bulgaristan güveci türk yemekleri
Şimdiye kadar hep Türkiye ve Yunanistan arasında olup biten cacık mı caciki mi, kurabiye mi kurabiedes mi sorularını düşünüp diğer ülkeleri hiç dikkate almadık. Acaba en az bir Yunanistan gibi aramızda dolaşan, ülkemize komşu olup külümüze muhtaçmış gibi görünüp arada yemekleri de götüren ülkeler var mı?
Çaktırmadan “ilham aldıkları diyoruz” çünkü biliyoruz ki yaşadığımız coğrafya; birbirinden esinlenmeye, kültürleri bir araya getirmeye ve yeni kültürler yaratmaya oldukça uygun. Bunu yalnızca biz değil yıllarca öğretmenlerimiz de söyledi. ÖSS’ye hazırlanırken bile (şimdinin LYS’si) her zaman aklımızda Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemi vardı.
Lafı uzatmadan Karaman’ın koyununu yemeye başlayalım.

Azerbaycan ve çörek

wikipedia - azerbaycan çöreği - türk yemekleri
Kardeş ülkemiz olarak sevdiğimiz Azerbaycan’la mutfaklarımız birbirine çok benziyor. Çünkü aynı kültürle gelişmiş ve büyümüş milletleriz. Bundan yararlanan Azerbaycan da çaktırmadan bizden çöreği alıvermiş. Başlangıçlar arasına soktuğu çöreği (chorek) de farklı tatlarla birleştirip servis etmiş.
Afiyet olsun Azerbaycan kardeşimiz.

Bulgaristan ve güveç

alburakathisma - bulgaristan güveci türk yemekleri
Batı’daki iki komşumuzdan bir tanesi olan Bulgaristan ve Bulgaristan göçmenleri hakkında size uzun uzun bilgi vermiştik. Biliyoruz ki komşu ülkemiz Bulgaristan’la da pek çok yemeğimiz birbirine benziyor ancak bir tanesi çok garip, çok benziyor. Gyuvech. Güveç?? Sen misin?

Ermenistan ve semsek

ermenistan semsek  türk yemekleri
Ermenistan Doğu’dan yanaşıp Urfa’nın semseğini om diye yutuvermiş. Görünüş itibariyle çiğ böreğe benzeyen semsek, Ermenistan’ın da severek yediği bir yemek olmuş. Afiyet olsun Ermenistan, nokta atışı ilham almak bu olsa gerek.

Gürcistan ve börek

ilkeskitchen - gürcistan böreği türk yemekleri
Böreği tamamen Türkiye’ye mal etmiyoruz ancak Gürcistan’la olan sınır komşuluğumuz nedeniyle bir göz kırpmıyor da değiliz hani. Bir de üstüne basturma diye pastırmayı benzetmek. Birlikte yaşamanın verdiği en güzel şeylerden bir tanesi olsa gerek gittiğiniz yerde yabancılık çekmemek :P

Irak ve döner kebap

imgkid - ırak döner kebap türk yemekleri
Arapların shawarma’sı, Türklerin döneri. Irak iki tarafın lezzetini bir araya getirip kendi mutfağına katıvermiş. Irak’a giderseniz yol kenarlarında birçok dönerci görebilirsiniz. Hatta Türkiye’den gidip dönerciliği orada devam ettirenler de var. Giderseniz diye: Afiyet olsun.

İran ve yoğurt

womenshealthmag - iran yoğurdu türk yemekleri
Kocaman bir mutfağı olan ve aslında pek çok ülkenin kolay kolay aşık atamayacağı İran mutfağında bir açık bulduk. Yaklaşın! Yoğurt! Yunanistan’ın kendi ürünü diye satmayı planladığı yoğurdu İran’a Yunanistan ulaştıracak değil herhalde? Türklerin yoğurdu İran mutfağına girip nefis yemekler yapmalarına yol açmış. Afiyetler!

Suriye ve şarküteri

yerelgundem - suriye pastırması türk yemekleri
Basturma ve sujjjjuk deyince pastırma ve sucuk olduğunu tabii ki de anlıyoruz sevgili Suriye. O yüzden bizi kandırmaya çalışamazsın. Kendi şarküteri reyonuna kattığın her bir pastırma ve sucukta bizi hatırlaman dileğiyle. Ama yine de afiyet olsun.

Yunanistan ve kalamar ve cacık ve baklava ve halva ve kurabiedes

yunan baklavası türk yemekleri
Kusura bakma Yunanistan kardeş, lafımız sana. Bunların hepsi bir benzerlik olamaz.Tamam, çaktırmadan esinlendiysen kabul et ama kurabiye benimdir, senindir diye tartışma bizle. Cacık bildiğin cacıktır, üç c ile okunur: Cacccık.
Baklava desen Yabancı Damat’ı boşuna mı yayınladı kanallar.
Ama yine de yaptın mı güzel yaparsın, elin lezzetlidir. O yüzden sana da afiyet olsun.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates