HAMURUN KABARMASI İÇİN PRATİK BİLGİLER

Pazartesi, Aralık 22, 2014

Hamurun Kabarması İçin Pratik Bilgiler

Börek ve çöreklerin daha iyi kabarması için mutlaka aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat etmelisiniz.
  • Hamur işlerinde başarı kesinlikle ölçünün tutturulmasına bağlıdır. Malzemeleri kesinlikle aynı ölçü bardağını kullanarak yapmalısınız. Yani unu, yağı, şekeri ölçerken mutlaka aynı kase, bardak veya fincanı kullanmalısınız.
  • Hazırladığınız hamur işi börek veya çöreği fırına sürmeden önce fırını mutlaka gerekli ısıda daha önceden ısıtmış olmanız gerekiyor. Fırın tam olarak ısınmadan hamuru kesinlikle fırına koymamanız gerekiyor.
  • Hamurun yeterince kabarmasını sağlayan diğer en büyük unsu ise hamurun sıcak ortamda mayalanmaya bırakılmasıdır. Mayaladığınız hamuru oda sıcaklığından daha sıcak olan bir ortamda dinlendirmelisiniz. Kış mevsiminde iseniz hamuru mutlaka kaloriferin veya sobanın yanında mayalanmaya bırakın. Veya daha önceden fırını 100 dereceye ayarlayarak 100 derece ısıtılmış fırında 5 dakika kadar bekleterek mayalanmasını sağlayın.
  • Hamurun kabarmasını sağlamak için yumurta akının içerisine bir çay kaşığı kadar tuz ilave ederek köpürünceye kadar karıştırın. Bu işlemde hamurun kabarmasını sağlayacaktır.
  • Son olarak yaş veya kuru mayayı yarım çay bardağı kadar ılık süt veya ılık suyun içerisine alarak 1 çay kaşığı kadar şeker ile birlikte karıştırın. Hazırladığınız mayayı 10 dakika kadar beklettikten sonra una ilave ederek hamurunuzu yoğurun.
Yukarıda belirttiğimiz maddelere uyarak hazırlayacağınız börek veya çörekler hem daha çok kabaracak hem de yumuşacık ve lezzetli olacaktır.
hamur işi çörek
hamur işi  çörekler
hamur işi poğaça
hamur işi simit


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates