Yemek Tarifleri, Çorba Tarifleri, Tatlı Tarifleri

Cumartesi, Ocak 11, 2014

En önemli besinlerden biri çorbalardır. Kış aylarında akıllara gelen çorba vücudun dinç olması için önemli besinleri içermektedir.
Yemek Tarifleri, Çorba Tarifleri, Tatlı Tarifleri

En önemli besinlerden biri çorbalardır. Kış aylarında akıllara gelen çorba vücudun dinç olması için önemli besinleri içermektedir. Özellikle sebze çorbaları bu grup içerisinde değerlendirilen en önemli yemeklerdendir. Çorbaların vitamin bakımından zengin olmasında en önemli unsur içerisine birden fazla sebzenin ve baharatın konmasında geçmektedir. Tavuk suyuna ya da et suyuna yapılan çorbalar vitamin bakımından oldukça zenginken aynı zamanda vücut direncini artırmakta ve kişinin gün içinde gribal enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Yemek tarifleri içerisinde çorbalar kadın erkek demeden herkesin öğrenmesi gerekir. Çorba tarifi için herkesin yiyebileceği süzme çorbalar tercih edilmelidir. Herkes tarafından sevileceğini umduğumuz sebzeli süzme çorbanın tarifini sizlere sunmaktayız.
Sebzeli süzme çorba malzemeleri
8 bardak et suyu
Bir bağ brokoli
4 adet havuç
1 adet orto boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz (isteğe göre arttırılabilir)
Hazırlanışı; sebzeleri sirkeli suda yıkadıktan sonra soyalım. Önce havuçları rendeleyerek hazır hale getirelim ardından ise patatesleri küp küp doğrayarak pişmelerini hızlandıracak boyutlara getirmeliyiz. Brokolileri parçalara ayırırken bıçak kullanmamıza gerek yoktur. Bu nedenle elimizle brokolileri küçük parçalar haline getirebiliriz. Orta boy bir tencereye önce et suyunu dökmeli, ateşi orta yapıp kaynamasını beklemeliyiz. Bu esnada et suyuna sıra ile patates, brokoli ve en son havuçları atmalıyız. Patatesi çorbamızda kullanmamızın sebebi kıvamlı olmasını istediğimiz içindir. Kıvamı konusunda siz kendi zevkinize göre çorbanın içindeki patates sayısını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Et suyunda tamamı 20 dakika kaynadıktan sonra blender yardımı ile çorbanın içerisinde bulunan sebzeleri birbiri ile karıştırmalısınız. Böylece görünüş olarak çorbanızda sebze olduğu belli dahi olmayacak çocuklar tarafından da zevk ile yenecektir. Tüm bu işlemler bittikten sonra çorbayı tekrar ocağa koyup 15 dakika daha kaynatarak çorbaya tuzunu ve yağını ilave etmelisiniz. Son hazırlıklarda bittikten sonra sağlıklı çorbanız artık hazır. Burada vermiş olduğumuz gibi birçok sağlıklı çorba tarifleri kendiniz de üretebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek isteyen insanlar kimi zaman tatlı da isteyebilir. Burada sakıncalı bir durum yok fakat yapmış olduğunuz tatlının nasıl olduğu ve içerisinde neleri barındırdığı oldukça önemlidir. şerbetli bir tatlının asla sağlıklı olamayacağını sizlerle paylaşmak zorundayız. Sağlıklı bir tatlı ancak sütlü olmalı ya da içerisinde meyve barındırmalıdır. İçerisinde bu iki unsur yoksa mutlaka şerbet barındırdığı için bu tatlılardan uzak durmanızı sağlığınız için sizlere her doktor tarafından önerilmektedir. Tatlı ihtiyacınıza karşılık vermek için en uygun tatlıların sütlü tatlı olduğunu biliyoruz. Sütlü sağlıklı tatlı tarifleri yaşam kalitenizi de arttıracaktır.Sütlü tatlılar içerisinde severek yenen bir tatlının tarifini sizlerle paylaşalım. Portakal jöleli sütlü irmik tatlısı gün içinde yenebilecek hafif tatlılardan biridir. İçerisinde süt olması ve meyve içermesi de sağlıklı olduğunu işaret etmektedir.
Portakal jöleli sütlü irmik tatlısı malzemeleri
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
7 çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı nişasta
1 portakal kabuğu rendesi
Hazırlanışı; muhallebi yapar gibi hazırlanan bir tariftir. Bu nedenle önceden sütlaç, muhallebi yapanlar bu tarifi çok kolay bir şekilde benimseyeceklerdir. Öncelikle 1 litre sütü derin bir tencereye döküp ocağın altını orta ateşte açmalıyız. Kaynamasını beklemeden sütün içine 7 kaşık irmik, 1 çorba kaşığı nişasta ve portakal kabuğu rendelerini ekliyoruz. Nişasta eklendiği için bu karışım kaynamaya başladığı andan itibaren katılaşacaktır. Muhallebi kıvamına gelene kadar ocakta kalan bu karışım göz göz kaynayacak hale geldiğinde şekeri ilave ediyoruz. Şeker içerisine katıldığında biraz gevşeme görülebilir. 10dk daha kaynatıldıktan sonra soğuması için istenilen servis tepsisine bu karışım dökülebilir.
Portakal jölesi ; üzerine portakal jölesi dökerek göze hitap etmesini sağlayacağız. Sağlıklı bir tatlı olması için jöleyi hazır almak yerine evde yapmalıyız. Ev yapımı portakal jölesi için 1 su bardağı portakal suyunu derin bir tencereye dökün ve kaynaması için ocağı orta ateş de açmalısınız. Kıvamını alması için nişasta kullanılmalıdır. 2 su bardağı portakal suyu için ideal nişasta 1 çorba kaşığıdır. İçerisine bir çorba kaşığı nişastayı ekledikten sonra isteğe göre tadını arttırmak için 1 çorba kaşığı da şeker konabilir.

Portakal jölesi de artık hazır olduğuna göre yapmış olduğumuz sütlü irmiğin üzerine portakal jölesini ekleyebilir üzerini de Hindistan cevizi ya da fındık kırığı ile süsleyebilirsiniz. Sağlıklı portakal jöleli sütlü irmik tatlısı yaklaşık olarak 30 dakika buzdolabında soğuduktan sonra servis için hazırdır. 


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates