Gül'den Gürcistan Cumhurbaşkanı onuruna yemek

Çarşamba, Ocak 22, 2014

грузия флаг грузинский флаг

Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili onuruna yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.
Gül ve Margvelashvili, konukları Büyük Resepsiyon Salonu girişinde karşıladı.
Yemeğe İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gürcistanlı hükümet yetkilileri, bazı milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aralarında Sri Lanka ve Kanada Büyükelçileri'nin de bulunduğu yabancı misyon temsilcileri, TİKA Başkanı Serdar Çam ve çok sayıda iş adamı ile diğer davetliler katıldı.
Gül, yemekte yaptığı konuşmasına, Gürcistan'da 27 Ekim'de yapılan seçimlerde göreve seçilen Margvelashvili'yi bir kez daha tebrik ederek başladı. Gürcistan Cumhurbaşkanı'nın yeni görevine başladıktan sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmesinin "ikili ilişkilere verilen değeri gösterdiğini"belirten Gül, "Bu tercihi, stratejik ortaklığımızın müşahhas bir tezahürü olarak görüyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye ve Gürcistan, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülkedir. Dünyanın en eski sekiz orijinal alfabesinden birine sahip olması, Gürcistan'ın ne denli zengin bir kültürün ve köklü bir medeniyetin mirasçısı olduğunun ispatıdır. Parçası olduğumuz bu coğrafyada Gürcistan ile yüzyıllardır yan yana yaşıyoruz. İlişkilerimiz gücünü, köklü mazisinden ve halklarımız arasındaki dostluk ve akrabalık bağlarından almaktadır. Nitekim, günümüzde de Türkiye'de çok sayıda Gürcü kökenli vatandaşımız yaşamaktadır."
GÜL: BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR
Gül, ünlü Gürcü şair Şota Rustaveli'nin ''Dost dostu için hayatını feda eder. Dost dosta gönül verir, sevgisini de yol ve köprü eder'' dizelerinin Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin ruhunu çok iyi yansıttığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Bu anlayıştan hareketle, Gürcü dostlarımızla amacımız, ülkelerimiz ve halklarımızın yanı sıra bölgemizin barış, huzur, istikrar ve refahına katkı sağlamaktır. Bu çerçevede, ikili düzeyde, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesinde ve bölgesel projelerde güçlü bir işbirliği sergiliyoruz. Zira, Gürcistan'ın milli düsturu olan 'güç birliktedir', bizdeki ifadesiyle 'birlikten kuvvet doğar' ilkesinin, 'kazan-kazan' eksenli politikaların temeli olduğuna inanıyoruz."
"Gerçekleştirildiğinde asrın projesi olarak gösterilen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının arkasında yatan itici güç budur. Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının hayata geçirilmesini mümkün kılan irade de bu anlayışı yansıtmaktadır" diyen Gül,''Modern İpek Yolu'' olarak adlandırılan Orta Hattın en önemli parçalarından olan ''Bakü-Tiflis-Kars''demiryolunu bu sene tamamlamak istediklerini belirtti.
Gül, aynı şekilde Güney Gaz Koridoru'nun çok önemli bir unsuru olan Trans Anadolu Boru Hattı'nı da (TANAP) Gürcü ve Azeri dostlarla birlikte hayata geçirmek kararlılığında olduklarını kaydetti.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin hızla entegrasyona doğru ilerlediğini belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Türk ve Gürcü vatandaşları, pasaportsuz olarak, sadece kimlik kartlarıyla birbirlerinin ülkelerine seyahat edebilmektedir. Benzer şekilde, Batum Havalimanı iki ülke tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Ayrıca ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması mevcuttur. Çok yakında 'gümrüklerde tek pencere' uygulamasına geçmeyi hedefliyoruz. 'Kazan-kazan' ilkesine dayanan bu yakın ve güçlü işbirliğinin nimetlerinden halklarımız da istifade etmektedir. Zira her alanda ivme kazanan ilişkilerimiz, iş, ticaret, yatırımlar gibi alanlara da fevkalade olumlu yansımaktadır"
Geçen yıl ülkeye gelen Gürcistan vatandaşlarının sayısının 1,8 milyona yaklaştığını belirten Gül, bu sayının Gürcistan nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ına tekabül ettiğini kaydetti. Gürcistan ile yeni projeler, sınır kapıları ve bağlantılar tesis ederek, ilişkileri en güçlü şekilde ileriye taşımak istediklerini vurgulayan Gül, "Gürcü dostlarımızın da bu konuda güçlü bir iradeye sahip olması, ilişkilerimizin parlak geleceğinin teminatıdır" dedi.
MARGVELASHVİLİ'NİN KONUŞMASI
Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelashvili de Türkiye'nin Gürcistan'ın en yakın ortağı olduğunu belirterek, ilk ikili ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor olmasının, ilişkilerin özel niteliğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Margvelashvili, "Toprak bütünlüğümüz, egemenliğimiz ve Avrupa-Atlantik hedeflerimize Türkiye'nin sağladığı destek son derece değerlidir"dedi. Hayata geçirilen ve yapılmakta olan enerji ve ulaşım projelerinin ortaklarla yakın işbirliği sayesinde gerçekleştirildiğini aktaran Margvelashvili, "Bu bağlamda, Avrupa'nın enerji güvenliği bakımından büyük önem taşıyan güney enerji koridorunun geliştirilmesindeki Gürcistan-Türkiye işbirliğininin özellikle vurgulanmalıdır" diye konuştu.
İkili ticaretin her yıl artış gösterdiğini vurgulayan Gürcistan Cumhurbaşkanı, iktisadi ilişkilerin ve yatırım projelerinin desteklenmesinin her iki ülke pazarında malların tanıtımına ek ivme sağlayacağını belirtti.
Margvelashvili, ortaklık ilişkilerini daha fazla geliştirme yönündeki irade ve kararlılığın ne denli güçlü olduğunu bir kez daha müşahede ettiklerini söyleyerek, "Ülkeme unutulmaz hatıralarla döneceğimi belirtmek isterim"dedi.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates