Salı, Aralık 17, 2013

Gebelikte Beslenme

Gebelikte beslenme tarzı, anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişiminde oldukça etkilidir. Bebeğinizin sağlıklı doğabilmesi için beslenmenizde dikkat göstermeniz gereken noktalar olduğunu unutmamalısınız.

Annenin beslenmesi, karnındaki bebeğin sağlığını önemli ölçüde etkiler. Bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi, annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür. Bu nedenle anne adaylarının gebelik süresince daha bilinçli hareket etmesi gerekir. İşte gebeler için beslenme önerileri;

-    Gebelik diyabetinden korunmak için, şeker ve şekerli gıdaları az miktarda tüketmeye özen gösterin.
-    Öğün atlamayın.
-    Asla çiğ et yemeyin.
-    Çay, kahve ve kakao gibi kafeinli içecekler, mide bulantısına ve mide ekşimesine neden olacağından, nadiren tüketin.
-    Midenizin boş kalmasını engellemek için;  gün boyunca azar azar ve sık sık besin tüketin.
-    Günlük sıvı tüketiminizi artırın.
-    D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarından yeterince yararlanamamak, annenin kemiklerinden kalsiyum ve fosforun çekilmesine, dolayısıyla kemiklerin yumuşayarak dokusunun bozulmasına neden olabilir.
-    Düzenli yapılan fiziksel aktivite, barsak fonksiyonlarının normal olmasını sağlar. Yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler gebelik süresince yapılabilecek en iyi egzersizlerdir.
-    Mide yanması olduğunda,  asitli ve baharatlı besinlerden (domates,  turunçgiller ve suları, sirke, acı biber vb.) kaçınılmalıdır.
-    Et tüketirken yanında salata/ yeşillik tüketmeye özen gösterin.
-    Çay, kahve tüketimini yemekten 30-45 dakika sonra yapmaya özen gösterin. Yemeğinizle birlikte çay/ kahve tüketmeyin.
-    Kuru erik, kuru erik suyu ve incir doğal laksatif etkileri nedeniyle kabızlığı önleyebilir.
-    Öğünlerinizi yavaş tüketin.
-    Şarküteri ürünleri olan salam, sosis, sucuk, salamura ve konserve gibi hazır gıdalardan uzak durun.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates