Cumhurbaşkanı Gül’den Moldova Cumhurbaşkanı Timofti onuruna yemek

Cuma, Aralık 20, 2013

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Moldova Cumhurbaşkanı Timofti onuruna yemek verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Moldova ilişkileriyle ilgili, "Böylesine güçlü bir altyapı dahilinde ilişkilerimizin iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlar dahil olmak üzere tüm boyutlarda yeni ufuklara taşınması için elbirliğiyle çalışmak kararlılığındayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ve eşi Margareta Timofti onuruna Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yemek verdi. Yemeğe, Moldova Kültür Bakanı Monika Babuk, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru ve eşi Canan koru, büyükelçiler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamları ve öğrenciler katıldı.
Gül yemekten önce yaptığı konuşmada, Türk tarihinde Moldova’nın 14. yüzyılda Moldova topraklarını yöneten Voyvoda Birinci Bogdan hatırasına ‘Boğdan’ ismiyle hafızalarına yer eden dost bir ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye ile Moldova’nın ile Karadeniz üzerinden komşu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Moldova için büyük zenginlik oluşturan tarihi değerlerin Türkiye-Moldova dostluğunun zeminini pekiştiren ortak kültür hazineleri olarak gördüklerini kaydederek, “Gökoğuz Yeri’nde yaşayan yaklaşık 170 bin kişilik Gagavuz toplumu, ülkelerimiz arasında dostluk köprüleri inşa etmekte ve tarihi yakınlığımızı en canlı şekilde yaşatmaktadır. Her yıl ülkemizi ziyaret eden 100 bin Moldova vatandaşı da, insanlarımızın birbirini daha iyi tanımasını sağlayarak dostluğumuzu perçinlemektedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye-Moldova ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesi ilişkilerin güven ve yarar temelinde gelişmesini taçlandıracak bir adım olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
“Türkiye olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de güveninizi boşa çıkartmamak kararlılığındayız. Bu, dostluğumuzun olduğu kadar komşuluk hukukumuzun da gereğidir. Bu doğrultuda, dost ülkelerimiz arasında malların ve sermayenin serbestçe dolaştığı müşterek bir sahip olduğumuzu memnuniyetle müşahede ediyorum. Geçen sene karşılıklı olarak vize muafiyetinin hayata geçirdik. Serbest Ticaret Anlaşması’nı da en kısa sürede akdetmek istiyoruz. Böylesine güçlü bir altyapı dahilinde ilişkilerimizin iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlar dahil olmak üzere tüm boyutlarda yeni ufuklara taşınması için elbirliğiyle çalışmak kararlılığındayız.”
Moldova Cumhurbaşkanı Timofti, 29 Ekim tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Ülkenin başarıları, özelikle son on yılın kazanımları, Türkiye'nin hem bölgesel hem küresel düzeyde, şahlanan bir ekonomiye ve barışsever bir halka sahip, modern bir devlet olduğunun göstergesidir. Sizleri elde edilen performans ve başarılardan dolayı kutlarım” şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki vizelerin karşılıklı kaldırılmasının önemli bir adım olduğunun belirten Timofti şunları söyledi:
"Önümüzdeki günlerde Moldova Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanacak Stratejik İşbirliği Ortak Anlaşması’nın ikili ilişkilerimizde nitelikli bir dönemi başlatacağına inanıyorum. Türkiye, Moldova Cumhuriyeti’nin önemli bir ticaret ortağıdır. Türk şirketleri Moldova’da özellikle gıda, telekomünikasyon tıp ve otelcilik sektöründe çok önemli başarılar kazanmıştır. Türk yatırımcılarını her zaman Kişinev’e sevgiyle bekliyoruz.”
Konuşmalardan önce Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Moldova Cumhurbaşkanı Timofti ve eşi Margareta Timofti konukları kapıda karşıladı.


Mutfakta Şef Sizsiniz :) Copyright © 2013
Powered by Blogger Published.. Blogger Templates